بیان مشکلات وانت بارها در روزنامه همشهری

 

 به گزارش روابط عمومی کانون:

 

بهترین راه برای بررسی مشکلات رانندگان وانت بار شهر قزوین به جای یافتن پاسخ در مسائل اجتماعی، تشریح سیاست گذاری اقتصادی در گذشته است...

  

 اگر مدیران استان در سال‌های گذشته کمی با تدبیر و آینده نگری قدم برمی‌داشتند، امروز بیش از 7 هزار راننده وانت بار  گلایه سر نمی‌دادند و این همه مشکلات روی هم تلنبار نمی‌شد. افزایش هزینه‌های صدور و تمدید مجوز فعالیت، ارائه نکردن خدمات حرفه‌ای به این قشر مانند رانندگان تاکسی ، از بین رفتن تعادل عرضه و تقاضا و بیکار شدن چند هزار راننده وانت فقط بخشی از مشکلات این صنف است.

بیست و یکم اسفند سال قبل بود که همشهری قزوین مشکلات این صنف را با عنوان «کمیسیونی برای ساماندهی تعاونی‌های حمل و نقل»، در قالب گزارشی منتشر کرد و به برخی مشکلات این قشر اشاره کرد اما انتظار می‌رفت دست کم با گذشت 3 ماه از این موضوع، مسئولان استان چاره اندیشی کنند، اما به غیر از چند مکاتبه هیچ اقدام عملی و کارسازی برای رفع مشکلات آنها انجام نشده است.
جمعی از رانندگان وانت بار در  گفت و گو با همشهری مشکلات خود را  تشریح کردند.

مطالبه رانندگان وانت بار قزوین
جمعی از رانندگان وانت‌بار در  قزوین درباره مشکلات و مطالبات خود بیان می‌کنند: پیش از الزام شهرداری و سازمان تاکسیرانی و پلیس برای خط کشی کردن وانت بارهای قابل مشاهده در شهر ، رانندگان قزوین در وضعی مناسب تر از رانندگان دیگر شهرها برخوردار بودند. زمانی که هیچ کجای کشور انجمن نداشت، ما انجمن صنفی داشتیم. هیچ راننده وانتی در کشور بیمه نبود، اما رانندگان وانت شهر قزوین ازطریق انجمن، زیر پوشش بیمه بودند و حضور فعال و حداکثری داشتند، اما نمی‌دانیم چه اتفاقی افتاد که همه به سروسامان رسیدند ولی ما مشکلاتمان هر روز بیشتر می‌شود.

خط کشی وانت بارها
رانندگان وانت بار اظهار می‌کنند: مسئولان مربوطه 7 هزار وانت بار را در شهر قزوین پس از خط کشی به حال خود رها کردند که همین موضوع سبب شد تا چند صد راننده فعال به چند هزار راننده غیرفعال و بیکار تبدیل شوند. اگر قبلا یک نفر با یک دستگاه وانت درآمد آب باریکه‌ای داشت، الان دیگر همان را هم از دست داده است و معاش زندگی اش با وانت تامین نمی‌شود. از این رو، به ناچار به کارگری رو می‌آورد تا شاید بتواند با شغل دوم معیشت خود را تامین کند.

اخذ هزینه برای اعطای دفترچه کار
یکی از رانندگان وانت بار در این باره می‌گوید: گرفتن پول‌های زیاد برای دادن دفترچه و تمدید آن و خرج کردن این مبالغ برای تاکسی‌ها سبب شد که رانندگان وانت از داشتن هرگونه خدمات طبیعی مانند ایستگاه و جایگاه CNG بی بهره باشند. هرگونه اعتراض هم بی فایده است چون درنهایت ترس از دست دادن بیمه  سبب می‌شود تا دهان به گلایه باز نکنیم.
وی که نمی‌خواهد نامی از او برده شود ، می‌افزاید: هر راننده وانت برای اخذ مجوز باید 163 هزار و 200 تومان پرداخت کند. حال اگر سند وانت به نام راننده نباشد، هزینه مجوز هر کمکی می‌شود 248 هزار تومان، که این مبلغ شامل  هزینه مالک به اضافه 18 هزارتومان تشکیل پرونده به علاوه 18 هزارتومان گزینش کمکی و 43 هزار و 200 تومان صدور کارت کمکی است.
این راننده وانت عنوان می‌کند: جالب تر این‌که این مبالغ فقط برای گرفتن دفترچه کار است و روز اول از همه اخذ می‌شود، اما برای تمدید آن، هر 2 سال یک بار از راننده‌های مالک 127 هزار و 600 تومان دریافت می‌شود که این رقم برای راننده‌های غیرمالک 192 هزارتومان است.  

اخذ مبالغی به ازای هیچ گونه خدمات
یکی دیگر از رانندگان ناراضی در این باره می‌گوید: مبالغ اخذ شده برای خیلی از نهادها پول ساز است. به عنوان مثال گواهی عدم اعتیاد، سوء پیشینه، پلیس به اضافه ۱۰ ، نقاش برای خط کشی، دفترخانه برای تعهد محضری و... مبالغی را از جیب رانندگان می‌گیرند اما همه این اقدامات برای رانندگان وانت بار نتیجه مثبتی ندارد.
 وی اضافه می‌کند: تعیین این مبالغ بر اساس مجوز شورای اسلامی شهر صورت می‌گیرد و هر سال هم مبالغ افزایش می‌یابد که با این دست اقدامات، صرفا جیب سازمان‌ها پر می‌شود و مشکلات رانندگان وانت بار به قوت خود باقی می‌ماند.  این راننده قزوینی عنوان می‌کند: زمانی با زور وانت‌ها را خط کشی کردند و دفترچه کار دادند و هرگز نگفتند که این مجوزها فقط برای داخل شهر قزوین است. حرفشان این بود که هر ماشینی که اتاق جلوی آن از عقب جدا باشد وانت به حساب می‌آید و کجا و چه کارکردنش مهم نیست. همه باید این مجوز را بگیرند وگرنه اجازه تردد حتی بدون بار را هم ندارند.

وعده‌های بی عمل
این راننده وانت بار در ادامه می‌گوید: همه این سال‌ها با دادن وعده‌های متعدد مثل اعطای کارت سوخت، خدمات ویژه مثل تاکسی‌ها و گران شدن ماشین دهان ما را بستند اما هیچ خبری نشد. اکنون وانت  رانندگان بار شهرهای دیگر با دیدن خط روی کاپوت ماشین‌های ما پوزخند می‌زنند و جالب تر این‌که پلیس راه جلوی وانت بارها را می‌گیرد و اجازه تردد نمی‌دهد.

اعتبار نداشتن دفترچه کار و نبود حمایت پلیس
او ادامه می‌دهد: به تازگی قرار شده هر وانت بار برای تردد به شهرهای دیگر از راهداری مجوز و کارت هوشمند تهیه کند چراکه دفترچه کارهای تاکسیرانی فاقد اعتبار است. وقتی هم اعلام کردیم که برای گرفتن همین دفترچه کار پلیس راهنمایی و رانندگی نقش داشته ، عوامل پلیس راه هیچگونه اهمیتی نمی‌دهند و می‌گویند مسائل راهنمایی و رانندگی به ما مربوط نیست.

مکاتبه و درخواست کمک از منتخبان مردم
رانندگان وانت بار قزوین مشکلات خود را بارها در محافل مختلف استانی و شهری اعلام کرده‌اند و حتی طی نامه‌ای به شماره 8601 مورخه 2 دی ماه 95 به «فصیحی رامندی» رئیس شورای اسلامی شهر و رونوشت آن به «داوود محمدی» رئیس کمیسیون اصل 90 جزئیات کامل مشکلات را بازگو کرده اند. در آخرین مکاتبه خود در تاریخ 27 خرداد سال جاری به شماره 96096 از «بهمن طاهرخانی» خواسته شد تا به مشکلات این قشر رسیدگی شود.
مشکلات ادامه دارد
مدیر انجمن صنفی رانندگان وانت استان در این باره به همشهری می‌گوید: رانندگان وانت  به دفعات از طریق جمع‌آوری شکایت، گزارش، تشکیل جلسات و گردهمایی نارضایتی خود را از برخوردهای سلیقه‌ای اعلام کرده‌اند اما هنوز اقدام مثبتی برای رفع مشکلات آنها انجام نشده است.
«سید رضا محمدی» می‌افزاید: تاکنون مصوبات و ابلاغیه‌های زیادی در باره لزوم پایبندی سازمان تاکسیرانی به قوانین صادر شده اما تاکنون  توجه کافی به این موارد نشده است واین موارد، صبر رانندگان وانت را لبریز کرده است.  در همین زمینه بازرس تعاونی تأمین نیاز رانندگان وانت‌بار استان به همشهری می‌گوید: از سال 1389 همزمان با هدفمندی یارانه‌ها، رانندگان قزوین درگیر با مسائل ساماندهی و خط‌کشی تاکسیرانی شدند.  «علی یوسفلی» در گفت و گو با همشهری بیان می‌کند: برخورد غیر اصولی، اخذ هزینه‌های زیاد و ارائه نکردن خدمات به رانندگان وانت‌بارها از سوی سازمان تاکسیرانی دلایل اصلی نارضایتی این صنف استان است.

ضرورت توجه ویژه به مشکلات رانندگان
معاون سیاسی امنیتی استاندار در باره مشکلات ایجاد شده برای رانندگان وانت بارهای استان عنوان می‌کند: بخش حمل و نقل به پویایی اقتصاد کمک می‌کند و باید با توجه ویژه به این بخش و ضمن برگزاری نشست‌های تخصصی مسائل و مشکلات این بخش پیگیری و حل شود.  «سید سعید شاهرخی» به همشهری می‌گوید: متولیان حمل و نقل بار و مسافر باید حین دریافت خدمات خود، امنیت خاطر هم داشته باشند تا ضمن جلوگیری از وقوع حوادث ناگوار به خدمت رسانی هرچه بهتر به شهروندان ایفای نقش کنند.

 شروع مشکلات از سال 89
شنیدن بخشی از مشکلات رانندگان وانت بار و انجام تحقیقاتی مختصر مشخص می‌کند که بحث اعطای مجوز و خط کشی کردن وانت‌ها از سال 89 شروع شده است و به این شکل بوده که حتی رانندگان شهرهای دیگر مثل الوند، آوج، اقبالیه، تاکستان، آبگرم و حتی تهران‌که فقط یک‌بار به‌طور تصادفی با بازرسان تاکسیرانی برخورد می کردند، ملزم می‌شدند برای ترخیص خودروی خود از پارکینگ مراحل شطرنجی کردن و پرداخت هزینه‌های سرسام‌آور را متحمل شوند.
حتی این مراحل برای وانت‌های شخصی و مورد استفاده در باغستان‌ها نیز صادق بود. وانت‌هایی که در امر باغداری، کشاورزی و برون شهری مورد استفاده قرار می‌گرفتند می‌بایست این مراحل را طی می‌کردند و امروزه جمعیت آنها بالغ بر 500 دستگاه است. درحالی که نقشی در حمل و نقل نداشته و بدون دلیل متحمل پرداخت هزینه شده اند.
با یک محاسبه ساده برای 7 هزار راننده وانت بار شهر قزوین و هزینه‌هایی که پرداخته شده (۱۶۳ هزار و ۲۰۰ تومان) رقمی معادل یک میلیارد و 142 میلیون تومان به دست می‌آید که این رقم برای 15 هزار وانت بار(کل استان) معادل 2 میلیارد و 448 میلیون تومان می‌شود. ضمن این‌که برای تمدید با احتساب مبلغ ۱۲۷ هزار و ۶۰۰ تومان طی یک سیکل جاری رقمی معادل 893 میلیون تومان می‌‌شود.

 

نویسنده: میثم مالمیر قزوین-خبرنگار